Fem endringer i Paretoporteføljen for juni
Paretoporteføljen steg 3,0 prosent i mai, og endte svakere enn Hovedindeksen, som økte med 5,0 prosent. Hittil i år er månedsporteføljen opp 11,4 prosent, mot 9,6 prosent for Hovedindeksen. Inn i juni gjør analytikerne fem endringer: DNB, Envipco, Storebrand og Vend Marketplace tas inn, mens Bonheur, Borregaard, Gjensidige Forsikring, Link Mobility og SpareBank 1 SMN tas ut.
Del med andre

No
- Inn: DNB, Envipco, Storebrand og Vend
- Ut: Bonheur, Borregaard, Gjensidige Forsikring, Link Mobility og SpareBank 1 SMN
- Beholdes: Endúr, Europris, Frontline, Salmar og Vår Energi
Aksjehandelskunder med analysetilgang kan lese våre analytikeres kommentarer på porteføljens ti aksjer i analyse- og handelsplattformen vår. Logg inn for å lese rapporten.
Markedet og porteføljen i mai
Amerikanske aksjer steg markant i mai, drevet av avklart tollavtale mellom USA og Kina, der tollsatsene ble kraftig redusert på begge sider. Den amerikanske sentralbanken holdt renten uendret og signaliserte en vent-og-se-holdning, mens Moody’s nedgraderte amerikansk statsgjeld. S&P 500, Dow Jones og Nasdaq endte måneden opp mellom 4 og 10 prosent.
Europeiske aksjer fulgte etter, og STOXX Europe 600 steg 4,0 prosent. Brent-oljen økte 3,7 prosent til nær 63 dollar fatet.
På Oslo Børs steg Hovedindeksen 5,0 prosent. Paretoporteføljen økte 3,0 prosent, med Endúr som beste bidragsyter (+10,8 %) og SalMar som svakeste (-11,2 %).
Porteføljeoppdateringer for juni 2025
Industribytte: Borregaard ut, Envipco inn
Borregaard tas ut av porteføljen etter en oppgang på 5,0 prosent i mai, til fordel for Envipco, hvor vi ser bedre risiko/avkastning på kort sikt. Envipco utvikler og produserer automatisert resirkuleringsteknologi og er globalt ledende innen panteautomater. Aksjen har tidligere beveget seg tett i takt med salgsutviklingen, og steg nær 100 prosent fra Q1 2023 til Q2 2024. I etterkant har fraværet av nye markeder ført til mer stabil utvikling i både inntekter og aksjekurs.
– Vi forventer at nye ordre fra Polen og Portugal vil bidra til å løfte salgsveksten i løpet andre halvår i 2025. Med en multippel på kun 7-11x P/E for 2026-2027, vurderer vi aksjen som attraktivt priset i forhold til det langsiktige vekstpotensialet, sier analytikerne Helene Tingvold og Fabian Jørgensen.
Endúr beholdes i porteføljen
Industriaksjen Endúr leverte en avkastning på 11,65 prosent i mai og beholdes i porteføljen. Kvartalsrapporten ble møtt med noe gevinstsikring, men underliggende drift var solid, særlig innen marin infrastruktur.
– Vi forventer at fremdrift i nøkkelprosjekter vil mer enn doble selskapets løpende EBITA gjennom 2025. Med en fortsatt attraktiv prising og eksponering mot økende offentlige infrastrukturbudsjetter, ser vi fortsatt oppside i Endúr, sier analytiker Marcus Gavelli.
Teknologi-bytte: Link ut, Vend inn
Etter å ha vært med i Paretoporteføljen siden november 2024, tas Link Mobility nå ut. Aksjen steg 3,5 prosent i mai, støttet av et Q1-resultat med EBITDA rundt 5 prosent over konsensus og fremgang på oppkjøps- og konsolideringssiden.
– Vi ser fortsatt positivt på selskapets utvikling, men tar nå gevinst og frigjør plass til nye ideer, sier analytikerne Olav Rødevand og Jørgen Weidemann.
Nykommeren Vend Marketplace
Inn kommer Vend Marketplace, som leverte en sterk Q1-rapport med EBITDA 16 prosent over konsensus, drevet av bred ARPA-vekst og en kraftig reduksjon i personalkostnader. I tillegg har selskapet kommet videre i forenklingen av virksomheten, blant annet gjennom salget av Prisjakt og reklassifisering av Delivery som avviklet virksomhet.
– Dette styrker fokuset på kjernevirksomheten innen rubrikkannonsering. Samtidig vil en ekstraordinær utbytteutbetaling på 3,9 milliarder kroner fra Adevinta, som selskapet har varslet skal tilbakeføres til aksjonærene, kunne fungere som en katalysator, sier Rødevand og Weidemann.
Vend prises i dag omtrent på linje med konkurrentene på kort sikt, men handles til rundt 11x EV/EBITDA for 2027E, betydelig lavere enn kjernespillere i sektoren som handler rundt 19x. Analytikerne forventer at markedets oppmerksomhet vil skifte fra kortsiktige integrasjonskostnader etter salget av medievirksomheten, til de langsiktige verdiskapningsmulighetene.
Nye posisjoner innen finans: GJF og MING ut, DNB og Storebrand inn
Gjensidige Forsikring (GJF) steg 6,5 prosent i mai, til tross for begrensede nyheter. Etter en totalavkastning på 16 prosent siden aksjen ble tatt inn i februar, velger finansanalytikerne Herman Zahl og Carl Harbo nå å ta den ut av porteføljen.
– Vi har fortsatt tro på sterk resultatutvikling for Gjensidige fremover og ser fortsatt oppside i estimatene, men etter den siste tids kursoppgang vurderer vi risiko/avkastning-forholdet som mindre attraktivt, sier analytiker Herman Zahl.
DNB inn - attraktiv prising sammenlignet med sparebankene
SpareBank 1 SMN (MING) byttes ut med DNB etter svakere utvikling relativt til resten av sparebankene vi har dekning på. Etter Q1-rapportene har vi justert estimatene noe ned for de norske sparebankene, mens aksjekursene stort sett har steget. DNB handles nå med en sjelden inntjeningsrabatt mot de regionale sparebankene.
– Vi mener DNB fremstår som attraktivt priset, med en P/E på 10,0x for 2026 sammenlignet med 10,6x i snitt for IRB-A-bankene, sier Zahl.
Storebrand inn i miksen
Storebrand tas også inn i porteføljen, støttet av forventninger om bedret lønnsomhet, sterk kapitalposisjon og attraktiv verdsettelse.
– Storebrands solvens er solid, og vil trolig bli ytterligere styrket av lavere kapitalkrav i Storebrand Bank i andre kvartal. Med en voksende kapitalbase og lav kapitalbinding i vekstsegmentene, ser vi rom for både ekstraordinære utdelinger og strukturelle grep fremover. Da synes vi verdsettelsen fortsatt er attraktiv, utdyper Zahl og Harbo.
Dette er de ni aksjene i Paretoporteføljen for juni:
Om modellporteføljen til Pareto Securities
Pareto Securities’ modellportefølje består av mellom 6 til 10 norske aksjer. Porteføljen oppdateres med eventuelle endringer månedlig. Markedsrapporten for kunder sendes ut før åpning første handelsdag hver måned. Eventuelle endringer i den underliggende porteføljen kommenteres i rapportene. Porteføljen er ikke ment å være en modellportefølje for store institusjonelle investorer, da vår strategi vil være vanskelig å kopiere til prisene som er angitt med større midler. Resultatet bør derfor ikke sammenlignes med institusjonelle investorer.
Disclaimer:
Dette innlegget inneholder ikke profesjonell rådgivning, og skal ikke betraktes som investeringsrådgivning. Handel i verdipapirer medfører til enhver tid risiko, og historisk avkastning er ingen garanti for fremtidig avkastning. Pareto Securities er verken rettslig eller økonomisk ansvarlig for direkte eller indirekte tap, eller andre kostnader som måtte påløpe ved bruk av informasjon i dette innlegget.
Se våre nettsider https://paretosec.com/our-firm/compliance/ for mer informasjon og full disclaimer.
Del med andre