Konvertering av aksjer

Lær mer om arbitrasjemulighetene og hvordan konvertere aksjer mellom Oslo Børs og USA.

Del med andre

Konvertering av aksjer

Pareto Securities

På Oslo Børs er det noen selskaper som også er notert på Nasdaq eller New York Stock Exchange (NYSE) eller Nasdaq i USA.

Seadrill (SDRL), Golden Ocean Group (GOGL), Frontline (FRO), Borr Drilling (BORR), Flex LNG (FLNG), Cool Company (CLCO), Himalaya Shipping (HSHP), Okeanis Eco Tankers (ECO/OET) , Hafnia Limited (HAFN/HAFNI), BW LPG (BWLP/BWLPG) og Equinor (EQNR) notert i USA. I tillegg er Golar LNG Limited notert på NOTC (GOL) og på Nasdaq US (GLNG), med veldig liten likviditet i det unoterte markedet.

Alle disse aksjene kan konverteres. Det betyr at om du eier noen av de aksjene på Oslo Børs, kan du konvertere aksjene og selge de i USA.

Hvordan få avkastning på konvertering av aksjer?

Arbitrasje

Dersom det er en prisforskjell i aksjekursen mellom Norge og USA vil du kunne kjøpe/selge aksjen i Norge og kjøpe/selge samme aksjen i USA med en gevinst. Å utnytte prisforskjeller på samme aksje i forskjellige markeder kalles arbitrasje.

Arbitrasjehandel vil vanligvis føre til at prisforskjellene utlignes. Arbitrasjen innebærer salg der prisen er høy og kjøp der den er lav. Det vil medføre at prisen faller der den er høy og øker der den er lav. Moderne finansteori forutsetter derfor som oftest fravær av arbitrasjemuligheter.

For å kunne utnytte feilprising av aksjene mellom Norge og USA må man også kunne sikre vekslingskursen raskt. Det må gjøres via meglerbordet hos Pareto Securities, eller via vår nettløsning for valutahandel.

Laster inn...

Muligheter til å handle på store kursbevegelser hele dagen

Ettersom de samme aksjene kan handles fra 09:00 i Norge til 22:55 i USA (inkludert etterbørshandel), vil du som kunde kunne utnytte selskapsspesifikke nyheter og andre store kursbevegelser selv om Oslo Børs er stengt. Har du en posisjon i for eksempel FRO som stiger kraftig i USA etter at markedet i Norge er stengt kan du velge å selge aksjene og sikre deg gevinsten.

Faller GOGL eller noen av de andre aksjene mye i USA uten noen spesielle nyheter kan du kjøpe aksjen sent i USA og selge aksjene tidlig neste morgen på Oslo Børs. Er du short aksjen i Norge kan du også kjøpe tilbake aksjen i USA, konvertere og dekke shortposisjonen. 

Du kan også velge å shorte aksjen i USA og kjøpe tilbake aksjen i Norge dagen etter. De fleste aksjene ligger tilgjengelig i shortpoolen i USA. Dersom den ikke finnes tilgjengelig i shortpoolen må du kontakte en megler som kan låne inn aksjen for deg.

Laster inn...

Tidsfrister, skatterapportering og kostnader

Du må senest dagen etter handelen er gjennomført i USA gi beskjed til megler om du ønsker å konvertere sluttseddelen.

Ved konvertering vil sluttseddelen på handelen gjennomført i USA blir konvertert til norske aksjer. Det betyr at sluttseddel for US-aksjen blir kansellert og du får en ny sluttseddel med den norske aksjen der handelbeløpet er vekslet til NOK. I skatterapporten vil dette komme frem som kjøp og salg av norske aksjer. 

Per februar 2024 er kostnaden for konvertering 750 NOK eller 1 500 NOK, avhengig av hvilken aksje du ønsker å konvertere. Equinor (EQNR) koster 15 USD + 5 cent per aksje.  I tillegg må du betale vanlig kurtasje og margin på vekslingen. På USD-sluttseddelen som konverteres til NOK vil du betale US-kurtasje, tilsvarende opprinnelig kurtasje på US-sluttseddelen.

 

Aksje

pris per aksje

Frontline (FRO)

750 kr

Golden Ocean Group (GOGL)

750 kr

Golar LNG (GLNG)

750 kr

Borr Drilling (BORR)

1 500 kr

Seadrill (SDRL)

1 500 kr

Okeanis Eco Tankers (ECO)

1 500 kr

Himalaya Shipping (HSHP)

1 500 kr

Cool Company (CLCO)

1 500 kr

Flex LNG (FLNG)

1 500 kr

Questerre Energy Corporation (QEC)

1 500 kr

Hafnia (HAFN)

1 500 kr

BW LPG (BWLP)

1 500 kr

Equinor (EQNR)

15 USD*

*For Equinor tilkommer også en cent per share-avgift på 5 cent per aksje.

Se prislisten for en fullstendig og oppdatert oversikt over våre kostnader.

Les flere spørsmål rundt konvertering vi ofte får fra kunder i FAQ-en vår.

Er du aktiv i aksjemarkedet?

Et dedikert team med aksjemeglere gir deg raskt og profesjonell hjelp. Med lang erfaring innen handel og day-trading kan vi hjelpe med både tekniske og markedsrelaterte problemstillinger.

Fyll inn skjemaet så tar vi kontakt for en samtale om hva vi kan tilby deg.

Du kan lese mer om hvordan vi behandler personopplysninger i vår personvernerklæring.

Paretopodden om USA-notert shipping

Hør våre shippinganalytikere Eirik Haavaldsen og August Klemp gå gjennom hvorfor spesielt shippingselskaper velger å noteres i USA i tillegg til på Oslo Børs.

I Paretopodden-episoden fra sommeren 2023 gir de en intro til de USA-noterte shippingaksjene vi dekker og diskuterer ulike undersegmenter sammen med aksjemegler Sebastian Baartvedt.

Laster inn...

Disclaimer:

Dette innlegget inneholder ikke profesjonell rådgivning, og skal ikke betraktes som investeringsrådgivning. Handel i verdipapirer medfører til enhver tid risiko, og historisk avkastning er ingen garanti for fremtidig avkastning. Pareto Securities er verken rettslig eller økonomisk ansvarlig for direkte eller indirekte tap, eller andre kostnader som måtte påløpe ved bruk av informasjon i dette innlegget.

Se våre nettsider https://paretosec.com/our-firm/compliance/ for mer informasjon og full disclaimer.

Del med andre

Kom i gang med velkomsttilbudet Pareto START

Opplev fordelen av å trade hos et fullservice meglerhus

Bli kunde og start med tre måneder med våre beste betingelser og full analysetilgang.

3 SISTE FRA PARETO