Ny lakseskatt: Aksjene på Oslo Børs som påvirkes mest

- Vil ha en voldsom påvirkning på inntjeningen til de store oppdrettsselskapene, sier vår sjømatanalytiker Carl-Emil Johannessen om regjeringens nye grunnrenteskatt. Fremover ventes lavere estimater og investeringsvilje.

Del med andre

Ny lakseskatt: Aksjene på Oslo Børs som påvirkes mest

Pareto Securities

Regjeringen vil innføre en grunnrenteskatt på 40 prosent rettet mot oppdrettere av laks og ørret fra og med 2023. Vår sjømatanalytiker Carl-Emil Johannessen følger laksesektoren på Oslo Børs tett, og peker på at skatteforslaget kan gi nesten tredobbel skattebelastning for oppdrettsselskapene.

- Dette øker den effektive skatten med 40 prosentpoeng til 62 prosent. Det vil slå litt forskjellig ut på de ulike selskapene, alt ettersom hvor stor del av inntjeningen som kommer fra oppdrett i Norge, sier han.

Storselskapene påvirkes mest

Johannessen og vårt norske analyseteam dekker nesten alle de norske børsnoterte lakseoppdretterne.

- Måsøval er trolig selskapet som blir aller mest påvirket, da de har all driften sin i Norge. Salmar har også mye drift i Norge så de blir også kraftig påvirket, sier han.

- Lerøy og Grieg vil bli noe mindre rammet, men får likevel stor påvirkning. Mowi har relativt mest av driften utenfor Norge og vil sånn sett få mindre konsekvenser, sier Johannessen.

Bakkafrost og islandske oppdrettere som Arctic Fish, Ice Fish Farm og Icelandic Salmon blir ikke direkte påvirket, ettersom den nye skatten kun gjelder for oppdrettsvirksomhet i Norge.

Prosent av EBIT fra oppdrett i Norge

MOWI59 %
SALMAR93 %
LERØY SEAFOOD80 %
GRIEG SEAFOOD85 %

Estimatene skal ned

Nesten tredobbel beskatningen vil ramme oppdretterne hardt på bunnlinjen. Det er ennå uklart hvordan overskudd fra de forskjellige delene av verdikjeden skal skattelegges, men Johannessen venter en inntjeningsreduksjon per aksje på de store lakseoppdretterne på mellom 15 og 30 prosent.

- Det underliggende i sektoren ser fortsatt attraktivt ut, med en solid etterspørselsvekst som bør føre til sterke laksepriser. De norske selskapene vil nå få en høyere kostnad, så sånn sett er de mindre konkurransedyktige med oppdrettere i andre land. Dette vil ha en negativ påvirkning på hvordan man verdsetter norske oppdrettere, sier han.

- Den mest negative nyheten man kunne tenke seg til kommet, så nedsiden begynner å bli mer begrenset. Når det er sagt er det jo et spørsmål om hvilken multipler denne sektoren skal handle på når myndighetene kan gjøre så store endringer i skattesystemet over natten, sier analytikeren.

Senker investeringsviljen

Grunnrenteskatten har blitt diskutert i lengre tid, men møtt motstand av både sjømatnæringen og politikere. Johannessen sier det var ventet noe økning i beskatningen av lakseindustrien, men ikke på langt nær i størrelsesordenen regjeringen la frem onsdag.

Nå ventes det mindre investeringsvilje i sektoren.

- Det vil bli mindre penger å investere for, og forventet avkastning på nye investeringer vil gå ned. Og på relativen blir det mer avkastning på å investere i andre land, sier Johannessen.

Interessert i sjømataksjer? Vårt analyseteam og publiserer ukentlige analyser og lakseprisoppdateringer for aksjehandels- og analysekunder. Les mer om vårt ledende analyse- og aksjehandelstilbud.

Sjømataksjer vi dekker:

Aksje
 
AKVA GROUPKJØP/SELG
AKER BIOMARINEKJØP/SELG
ARCTIC FISHKJØP/SELG
ATLANTIC SAPPHIREKJØP/SELG
AUSTEVOLL SEAFOODKJØP/SELG
BAKKAFROSTKJØP/SELG
BENCHMARK HOLDINGSKJØP/SELG
GRIEG SEAFOODKJØP/SELG
ICE FISH FARMKJØP/SELG
ICELANDIC SALMONKJØP/SELG
LERØY SEAFOODKJØP/SELG
MOWIKJØP/SELG
NTSKJØP/SELG
NORDIC HALIBUTKJØP/SELG
NORWAY ROYAL SALMONKJØP/SELG
PROXIMAR SEAFOODKJØP/SELG
SALMARKJØP/SELG
SALMON EVOLUTIONKJØP/SELG
SALMONES CAMANCHACAKJØP/SELG

Del med andre

Kom i gang med velkomsttilbudet Pareto START

Opplev fordelen av å trade hos et fullservice meglerhus

Bli kunde og start med tre måneder med våre beste betingelser og full analysetilgang.

3 SISTE FRA PARETO