Utviklingen i nordisk TechSaaS: Fem egenskaper som gjør bransjen unik

Den nordiske teknologisektoren vokser hurtig, drevet av blant annet en høyt utdannet arbeidsstyrke, et svært digitalisert samfunn, effektive kapitalmarkeder og en ny generasjon av gründere som utvikler banebrytende løsninger.

Del med andre

 Utviklingen i nordisk TechSaaS: Fem egenskaper som gjør bransjen unik

Pareto Securities

Teknologi-underkategorien Software-as-a-Service, eller SaaS, ble nylig anslått til å vokse til 145 milliarder dollar innen 2022. SaaS-selskaper er gjerne svært skalerbare, ettersom de tilbyr programvaren sin gjennom abonnementer og skybaserte løsninger. Denne forretningsmodellen gir en kontantstrømfinansiering på forhånd og blir ofte belønnet med en svært høy kundelojalitet. Senior teknologianalytiker Fridtjof Semb Fredricsson vektlegger fem nøkkelegenskaper som skiller SaaS fra de fleste andre bransjer;

- (1) En programvareløsning inkluderer ofte lave investeringsbehov på forhånd, (2) nett-tjenester og produkter er svært skalerbare, (3) abonnementsmodeller sørger for forutsigbare inntektsstrømmer (ARR), (4) en høy andel av kostnadsbasen er faste, som legger grunnlaget for rask marginekspansjon, og (5) arbeidskapital fungerer som en finansieringskanal ettersom kundene betaler på forhånd.

Motvinden i 2021

Teknologisektoren har vært en av sektorene med høyest avkastning i aksjemarkedet, og Norden er ikke noe unntak. Pareto Nordic SaaS Index, som består av nesten 50 børsnoterte nordiske SaaS-selskaper, er opp rundt 390 prosent de siste tre årene. Sektoren har imidlertid ikke unnsluppet motvind i markedene. Fra all-time-highs rundt februar 2021 har norske SaaS-selskaper falt i gjennomsnitt 30 prosent, mens svenske SaaS-aksjer har fortsatt å stige høyere på børsen. Økte renter og en bredere sektorrotasjon fra vekst- til verdiaksjer har gitt negativt utslag på noen norske SaaS-aksjer.

- Vi har sett et verdsettelsesgap mellom de nordiske landene, hvor de svenske SaaS-selskapene generelt har kommet bedre ut. Vi ser også et større verdsettelsesgap mellom lønnsomme og ikke-lønnsomme selskaper sammenlignet med for ett år siden. Sektoren har kommet ned fra tidligere topper, men det er viktig å ikke glemme at de fleste av disse selskapene fortsatt leverer høy lønnsom vekst. Jeg ser mer på situasjonen som en knekk på den lange veien mot digitalisering og en mulighet til å plukke noen grunnleggende sterke selskaper som urettferdig har fulgt den siste negative trenden, sier Fredricsson.

 Utviklingen i nordisk TechSaaS: Fem egenskaper som gjør bransjen unik

 

Et klarere bilde av utvikling og vekst: Å holde oversikt på sektorytelsen ned til detaljene kombinert med en stadig økende investorinteresse var driveren bak Fredricsson og teknologiteamets nyeste idé; tidenes første nordiske SaaS-aksjeindeks: Pareto Nordic SaaS Index.

Digitale vekststrategier

Nordiske selskaper er godt posisjonert for fortsatt suksess i den digitale overgangen, og Anton Wester, partner i Pareto Securities, mener at den nordiske IT-infrastrukturen er nøkkelen. Fiber- og internettpenetrasjonen i Sverige og Norge, på henholdsvis 62 og 51 prosent, mens Tyskland og Storbritannia kun er rundt 5 prosent.

- De nordiske landene er digitalt avanserte, har en sterk gründerånd og et risikovillig finansmarked. Kombinasjonen avler frem et bredt spekter av europeiske ledere med sterk vekst, sier Tarjei Mellin-Olsen, partner i Pareto Securities.

 Utviklingen i nordisk TechSaaS: Fem egenskaper som gjør bransjen unik

Vekststrategier er spesielt relevante for nordiske SaaS og teknologiselskaper nå. Sentrale utfordringer selskapene står overfor er spørsmålet om hvor og hvordan de skal vokse. Vi tar opp disse og mange andre sentrale spørsmål på vår årlige Nordic TechSaaS-konferanse 10. og 11. november 2021.

Vi ser frem til å følge sektoren som vokser ut av Norden og inn i det bredere europeiske og internasjonale markedet.

Norske tek-aksjer på konferansen

CarasentKJØP/SELG
CSAMKJØP/SELG
CyvizKJØP/SELG
EcoOnlineKJØP/SELG
House of ControlKJØP/SELG
Kahoot KJØP/SELG
Link MobilityKJØP/SELG
MeltwaterKJØP/SELG
MercellKJØP/SELG
MintraKJØP/SELG
Pexip KJØP/SELG
Play MagnusKJØP/SELG
Q-FreeKJØP/SELG
QuestbackKJØP/SELG
SkitudeKJØP/SELG
SmartcraftKJØP/SELG
TechstepKJØP/SELG
ZalarisKJØP/SELG
Ørn SoftwareKJØP/SELG

Svenske tek-aksjer på konferansen

24SevenOfficeKJØP/SELG
AcastKJØP/SELG
Addnode GroupKJØP/SELG
CrayonKJØP/SELG
LinkfireKJØP/SELG
LitiumKJØP/SELG
ModelonKJØP/SELG
NepaKJØP/SELG
Physitrack KJØP/SELG
Sleep CycleKJØP/SELG
StorytelKJØP/SELG
Tourn InternationalKJØP/SELG

Vårt analyseteam dekker en lang rekke nordiske SaaS-selskaper - se hvilke her. 

Del med andre

Kom i gang med velkomsttilbudet Pareto START

Opplev fordelen av å trade hos et fullservice meglerhus

Bli kunde og start med tre måneder med våre beste betingelser og full analysetilgang.

3 SISTE FRA PARETO