Pareto Securities’ analytikere slo børsen i 2022

Den månedlige modellporteføljen med norske aksjer til aksjeanalytikerne til Pareto Securities steg 1,4 prosent i desember, og endte dermed året opp hele 26,4 prosent, mot et fall på 1,0 prosent for Hovedindeksen på Oslo Børs. Paretos portefølje har med det slått Hovedindeksen i 14 år på rad. Analytikerne gjør fire endringer i aksjesammensetningen for januar:

Del med andre

Pareto Securities’ analytikere slo børsen i 2022

Pareto Securities

Aksjehandels- og analysekunder kan lese våre analytikeres kommentarer på alle de ti aksjene i porteføljen i handelsplattformen. Logg inn for å lese rapporten.

Desember endte med nedgang for de store amerikanske børsindeksene Dow Jones, S&P 500 og Nasdaq, som alle avsluttet 2022 som det verste året siden 2008. Her hjemme dempet økte energi- og råvarepriser mye av nedgangen, der Hovedindeksen på Oslo Børs falt 2,6 prosent i desember, og 1,0 prosent i løpet av året.

Pareto Securities’ modellportefølje fikk en oppgang for året på 26,4 prosent, godt hjulpet av eksponering mot energi og shipping. Forrige gang modellporteføljen fikk en svakere årsutvikling enn Hovedindeksen var i 2008.

Best gikk det for Norske Skog (opp 13,2 prosent), Europris (opp 10,2 prosent), Mowi (opp 8,8 prosent), Aker Solutions (opp 6,9 prosent) og Stolt Nielsen (opp 6,7 prosent) i desember. Cloudberry (ned 6,6 prosent), Hafnia (ned 7,9 prosent), Cool Company (ned 8,0 prosent) og Aker BP (ned 11,0 prosent) tynget månedsutviklingen.

Viktigste oppdateringer i januar

Dobler i energiaksjer

Gjennom 2022 har porteføljen vært eksponert mot energiaksjer, som fikk medvind i 2022 drevet av høye olje- og gasspriser.

- Året startet spesielt godt på grunn av økt etterspørsel som følge av en normalisering av aktiviteten, når mange av covid-begrensingene forsvant, i tillegg til en begrenset tilbudsside etter mange år med lave investeringer. Oljeprisen var på det høyeste over 120 dollar per fat som følge av usikkerhetene som fulgte Russlands angrep på Ukraina. Dette har også ført ekstreme gasspriser, da tilgang på energi gått fra å være noe man tok for gitt, til en av Europas viktigste utfordringer, sier energianalytiker Tom Erik Kristiansen.

Inn i 2023 beholder han Aker BP og tar inn Vår Energi i porteføljen.

- Oljeaksjene var lavt priset i forhold til de fleste andre sektorer ved inngangen til året. Aksjene handlet ned med lavere oljepriser mot slutten av 2022, som gjør at sektoren fortsatt er attraktivt priset. Våre favoritter for januar er Aker BP og Vår Energi, sier Kristiansen.

Knallsterkt shippingår

2022 endte som et sterkt år for de fleste shippingsegmenter, med shippingindeksen på Oslo Børs opp 64 prosent. Innen shippingaksjene Pareto og shippinganalytiker Eirik Haavaldsen dekker, ledet Hafnia, Frontline, Stolt-Nielsen og Wallenius Wilhelmsen an 2022-oppgangen. I januar beholdes Hafnia og Stolt-Nielsen i porteføljen.

- Hafnia hadde en svak avslutning på et fantastisk år og endte ned i desember, men var fortsatt opp mer enn 200 prosent (med utbytter reinvestert) i 2022. Ratene har sklidd i de siste ukene av året, men sanksjonene mot russiske produkter er kun én måned unna, så vi beholder aksjen for januar, sier Haavaldsen.

Gassfraktrederiet Cool Company tas ut etter en nok en måned med nedgang og en svak periode i møte for gassfrakt.

- Vi synes fortsatt aksjen ser bra ut på absolutt basis og mot sammenlignbare selskaper, og det er muligheter for annonsering av en ny solid kontrakt snarlig. Til tross for dette tar vi aksjen ut av porteføljen idet vi nå går inn i en sesongmessig svak periode for LNGC-rater, sier Haavaldsen.

Kjemikalietankrederiet Stolt-Nielsen får fornyet tillit i januarporteføljen.

- Stolt-Nielsen har levert gode tall de siste kvartalene, til tross for at kun en liten del av kontraktsporteføljen har blitt reforhandlet. Omtrent halvparten av denne skal fornyes i første kvartal og ratene har styrket seg merkbart de siste månedene. Dagens gode inntjening kan dermed vare lengre – og på P/E 5x og 0.8x bokverdier synes vi ikke dette er reflektert i aksjen, sier han.

Inn med Yara

Industrianalytikerne Kenneth Sivertsen og Carl Jørgen Flaen beholder i januar Norske Skog, mens de tar inn gjødselsprodusenten Yara.

- Med økende etterspørsel for gjødsel i Europa og USA, samt importbehov i India, mener vi gjødselprisene skal opp sammen med 2023-estimatene. Utsiktene for 2023 er linket til energikrisen, hvor Yaras evne til å sikre seg råmaterialer og produksjon av høy marginprodukter gjør at vi ser oppside til inntjeningen. Med lav gjeldsgrad forventer vi et solid utbytte annonsert sammen med Q4-tallene, sier de.

Bytter i forsikring

Bank- og finansanalytikerne Vegard Toverud og Herman Zahl tar ut Gjensidige til fordel for Protector Forsikring i januar, hvor de ser noe sterkere resultatmuligheter fremover.

- Raskt voksende Protector fortsetter å levere god forsikringslønnsomhet, spesielt i det norske markedet. Den britiske virksomheten representerer en betydelig vekstmulighet for selskapet, og videre suksess i landet bør tjene som en katalysator for aksjen. I tillegg har investeringene gitt gode resultater de siste månedene, noe som også løfter oppsiden på kort sikt, sier de.

Dette er de ti aksjene i porteføljen i januar:

Om modellporteføljen

Pareto Securities’ modellportefølje består av mellom 6 til 10 norske aksjer. Porteføljen oppdateres med eventuelle endringer månedlig. Markedsrapporten for kunder sendes ut før åpning første handelsdag hver måned. Eventuelle endringer i den underliggende porteføljen kommenteres i rapportene. Porteføljen er ikke ment å være en modellportefølje for store institusjonelle investorer, da vår strategi vil være vanskelig å kopiere til prisene som er angitt med større midler. Resultatet bør derfor ikke sammenlignes med institusjonelle investorer.

Disclaimer:

Dette innlegget inneholder ikke profesjonell rådgivning, og skal ikke betraktes som investeringsrådgivning. Handel i verdipapirer medfører til enhver tid risiko, og historisk avkastning er ingen garanti for fremtidig avkastning. Pareto Securities er verken rettslig eller økonomisk ansvarlig for direkte eller indirekte tap, eller andre kostnader som måtte påløpe ved bruk av informasjon i dette innlegget.

Se våre nettsider https://paretosec.com/our-firm/compliance/ for mer informasjon og full disclaimer.

Del med andre

Kom i gang med velkomsttilbudet Pareto START

Opplev fordelen av å trade hos et fullservice meglerhus

Bli kunde og start med tre måneder med våre beste betingelser og full analysetilgang.

3 SISTE FRA PARETO