Paretoporteføljen slo Oslo Børs for 15. året på rad

Modellporteføljen til våre aksjeanalytikere slo Oslo Børs med hele 14,2 prosent i 2023. Med en desemberoppgang på 2,3 prosent endte porteføljen opp hele 24,1 prosent for året, mens Hovedindeksen på Oslo Børs steg 9,9 prosent på samme tid. Inn i det nye året gjør analytikerne to bytter i porteføljen:

Del med andre

Dataskjermer

Pareto Securities

No

Aksjehandels- og analysekunder kan lese våre analytikeres kommentarer på alle de ti aksjene i porteføljen i analyse- og handelsplattformen vår. Logg inn for å lese rapporten.

2023 endte opp hele 24,1 prosent for Pareto Securities’ modellportefølje. Hovedindeksen på Oslo Børs fikk på sin side en oppgang på 9,9 prosent. Forrige gang Hovedindeksen slo modellporteføljen var i 2008.

I desember fikk porteføljen en oppsving på 2,3 prosent, mens Hovedindeksen steg 0,2 prosent på samme tid. Bonheur ble vinneraksjen i årets siste måned med en oppgang på 33,3 prosent. Bak fulgte Sparebanken Vest (opp 8,3 prosent), Hafnia (opp 5,9 prosent) og Kongsberg Gruppen (0,2 prosent). Orkla (ned 1,0 prosent), Subsea 7 (ned 2,4 prosent), BW LPG (ned 4,0 prosent), Aker BP (ned 4,7 prosent), Mowi (ned 5,4 prosent) og Equinor (ned 7,5 prosent) falt i løpet av desember.

Våre svenske aksjeanalytikere lager også en månedlig modellportefølje for svenske aksjer. Se aksjene i porteføljen her

Viktigste oppdateringer i januarporteføljen

Tar inn Schibsted etter storsalg

I november meldte Schibsted salg av 60 prosent av selskapets Adevinta-aksjer, og at selskapet ville selge seg ut av nyhetsvirksomheten. Det gjør at teknologianalytiker Olav Rødevand tar inn Schibsted i porteføljen for januar.

- Vi ser på Schibsted-aksjen som mer attaktiv enn på lenge. Selskapet ligger an til å motta 31 milliarder kroner i kontanter i løpet av de neste månedene, som tilsvarer omtrent halve markedsverdien til Schibsted. Derfor tror vi både utbytter og større aksjetilbakekjøp er i vente, som vil være en viktig kurstrigger fremover, sier han.

- Med over 80 prosent av inntektene fra nettbasert rubrikkvirksomhet, ser vi ingen grunn til at Schibsted skal handles under andre sammenlignbare selskaper. Schibsted prises nå på ca. 12x EV/EBITDA, mot sammenlignbare selskaper på 17x, sier Rødevand.

Bytter oljeeksponering

Etter et par måneder ute av porteføljen, tar energianalytiker Tom Erik Kristiansen inn igjen Vår Energi. Equinor går samtidig ut, mens Aker BP beholdes. Inn i det nye året forventer han at markedet i økende grad vil øke fokuset på transformasjonen Vår Energi vil gjennomgå i år.

- Etter et par år med skuffende operasjonell leveranse siden selskapet gikk på børs forventes selskapets store utbyggingsprosjekter å starte opp produksjonen innen utgangen av året. Problemene med Jotun FPSO-en som skal til Balder-feltet bør i stor grad være bak oss og det forventes at den er tilbake på feltet for over nye 20 år med produksjonen i løpet av sommeren, sier Kristiansen.

- I tillegg guider Equinor at Johan Castberg-feltet skal komme i produksjon mot slutten av året. Kombinert med oppkjøpet av Neptune Norway vil dette doble Vår Energis produksjon til rundt 400 000 fat per dag. Dette bør deriske produksjon estimatene fremover og da kommer ikke Vår Energi til å handel på seks ganger inntjeningen lenger, sier Kristiansen, som også trekker frem at offisiell sluttføring av Neptune-kjøpet i løpet av første kvartal og den påfølgende kapitalmarkedsdagen vil være positivt, pluss direkteavkastningen på 14 prosent.

Dette er de ti aksjene i porteføljen i januar:

Om modellporteføljen

Pareto Securities’ modellportefølje består av mellom 6 til 10 norske aksjer. Porteføljen oppdateres med eventuelle endringer månedlig. Markedsrapporten for kunder sendes ut før åpning første handelsdag hver måned. Eventuelle endringer i den underliggende porteføljen kommenteres i rapportene. Porteføljen er ikke ment å være en modellportefølje for store institusjonelle investorer, da vår strategi vil være vanskelig å kopiere til prisene som er angitt med større midler. Resultatet bør derfor ikke sammenlignes med institusjonelle investorer.

Disclaimer:

Dette innlegget inneholder ikke profesjonell rådgivning, og skal ikke betraktes som investeringsrådgivning. Handel i verdipapirer medfører til enhver tid risiko, og historisk avkastning er ingen garanti for fremtidig avkastning. Pareto Securities er verken rettslig eller økonomisk ansvarlig for direkte eller indirekte tap, eller andre kostnader som måtte påløpe ved bruk av informasjon i dette innlegget.

Se våre nettsider https://paretosec.com/our-firm/compliance/ for mer informasjon og full disclaimer.

Del med andre

Kom i gang med velkomsttilbudet vårt Pareto START

Opplev fordelen av å trade hos et fullservice meglerhus

Bli kunde og start med tre måneder med våre beste betingelser og full analysetilgang.

SISTE NYTT FRA PARETO SECURITIES